Tudtad, hogy a méhen belüli stressz egy életre hatással…


A méhen belüli anyai stressz hatására a  felnövő gyerekek nehezebben kezelik a stresszes szituációkat, továbbá magatartási zavarok és elmebetegségek is kialakulhatnak.

Egy német kutatócsoport olyan vizsgálatot végzett, melyben 25 édesanya és gyermekeik vettek részt. A résztvevő kismamák környezetében állandóan túl sok volt a stressz.

„Az első hatások fogantatáskor érnek bennünket” – magyarázza dr. Carmine Pariante, a londoni King’s College pszichiátere.

A vizsgálat során azt tapasztalták, hogy bizonyos gyerekeknek megváltozott a glükokortikoid-receptoruk (GR), mely a szervezet stresszreakciójáért felelős. Az ilyen típusú genetikai változások a  méhen belüli élet során történnek és feltehetően az édesanya terhesség alatti stresszes környezete is befolyásolja azt. A vizsgálatban résztvevő anyukák a terhesség időszakában folyamatosan tartottak attól, hogy párjuk bántalmazza őket. Ez a stresszes állapot a terhességre is hatással volt, mivel 10-20 évvel később gyerekeiknek más volt a GR-receptorok génállománya, mint a korosztályuknak.

Ezen gyermekek gyorsabban válnak dühössé és nehezebben küzdenek meg az érzelmeikkel.

„ Azok a gyerekek, akik méhen belül azt tanulják meg édesanyjuktól, hogy egy veszélyes világba fognak születni, gyorsabban reagálnak a stresszre, alacsonyabb a stressztűrő képességük” – mondta  Thomas Elbert,  Konstanzi Egyetem

 „A vizsgálat igazolja, hogy az első hatások már méhen belül érnek minket” – ért egyet dr. Pariante, aki a stressz élettanát vizsgálja. „A magzat különösen érzékeny az anya pszichoszociális környezetére, úgy tűnik, érzékenyebb, mint a megszületése utáni időszakban. Épp ezért különösen fontos, hogy az anyai stresszt és depressziót idejekorán felismerjük és megelőzzük.”

A közlemény a http://www.bbc.com/news/  oldalon is megjelent.

 

A várandós kismama relaxáció segítségével a mindennapi stressz csökkenthető, ezáltal nem kell aggódni azért, hogy csöppségünknél  később, az idő folyamán magatartási zavarok, pszichés betegségek alakulnak ki. Tegyél Te is babád egészségéért. Csökkentsd a stresszt a várandós relaxációs technika segítségével.

JELENTKEZZ MOST!

JELENTKEZEM